Brightside Blog

Πώς οι μικροί μαθητές μπορούν να είναι προετοιμασμένοι για τα online μαθήματα Αγγλικών

Μια συχνή ανησυχία των γονιών είναι πως μπορούν οι μικροί μαθητές να διαχειριστούν ένα διαδικτυακό μάθημα που απουσιάζει η φυσική παρουσία του εκπαιδευτικού. Αν, λοιπόν, οι γονείς αποφασίσουν τα παιδιά τους να ξεκινήσουν online μαθήματα Αγγλικών, παραθέτω κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να είναι αποτελεσματικά τα συγκεκριμένα μαθήματα.

  1. Δημιουργούμε έναν κατάλληλο χώρο μάθησης για το παιδί.

Το παιδί πρέπει να ξέρει που μελετά και να είναι οργανωμένος ο χώρος του. Να έχει τον υπολογιστή του και ότι χρειάζεται για το μάθημα δίπλα του καθώς και επαρκή φωτισμό. Φροντίζουμε το παιδί να είναι σε έναν ήσυχο χώρο. Να παρακολουθεί ανενόχλητο το μάθημα χωρίς άλλα ερεθίσματα ώστε να μην διασπάται η προσοχή του.

  1. Εξοικειώνουμε το παιδί με πλατφόρμες ή online εργαλεία π.χ. Skype που μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Το παιδί καθοδηγείται κατά τη διάρκεια του μαθήματος από τον εκπαιδευτικό αλλά είναι σημαντική και μια πρώτη βοήθεια από το γονέα πριν ξεκινήσει τα μαθήματα του. Τα σημερινά παιδιά χρησιμοποιούν με ιδιαίτερη άνεση τα τεχνολογικά μέσα οπότε προσαρμόζονται εύκολα σε ένα online μάθημα Αγγλικών.

  1. Φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα και το ακολουθούμε.

Το πρόγραμμα είναι πολύ βασικό για την οργάνωση του παιδιού και τη διαχείριση του χρόνου του. Μπορούμε να έχουμε ένα ημερολόγιο που το παιδί να βλέπει τις μέρες και τις ώρες των μαθημάτων του. Αν το παιδί, για παράδειγμα, κάνει δύο φορές την εβδομάδα Αγγλικά, θα πρέπει να κατανοήσει το χρονικό περιθώριο που χρειάζεται για να ολοκληρώσει τις εργασίες του. Μπορούμε να χωρίσουμε μία εργασία σε τμήματα για να μπορέσει το παιδί να την ολοκληρώσει πιο εύκολα. Αυτές είναι σημαντικές συνήθειες που χρειάζεται να υιοθετηθούν από τη μικρή ηλικία και που σταδιακά θα βοηθήσουν τα παιδιά να μελετούν μόνα τους και να είναι αυτόνομα.

4. Επικοινωνούμε με τον εκπαιδευτικό για οτιδήποτε χρειαστούμε.

Η καλή συνεργασία γονέα και εκπαιδευτικού είναι απαραίτητη. Οι γονείς μπορούν να συζητήσουν οποιεσδήποτε απορίες ή προβληματισμούς έχουν και να λαμβάνουν καθοδήγηση σε ότι χρειαστούν. Λόγω της απόστασης, ο γονέας πρέπει να ενημερώνεται τακτικά. Γι’ αυτό το λόγο εγώ, ως εκπαιδευτικός, επιλέγω να ενημερώνω με e-mail τους γονείς μετά την λήξη του κάθε μαθήματος.

Ο διαδικτυακός τρόπος διδασκαλίας είναι κάτι καινούργιο, ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά. Ωστόσο, όταν το παιδί έχει μια καλή σχέση και συνεργασία με τον εκπαιδευτικό του σε συνδυασμό με την ικανοποίηση που μπορεί να έχει παρακολουθώντας ένα ευχάριστο και δημιουργικό μάθημα, μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη.